AMSTERDAM - Fractieleider Maxime Verhagen van het CDA begrijpt niet waarom de VVD wil vasthouden aan de no-claimregeling in de gezondheidszorg. "Dat is doorgaan met slecht beleid", zei hij vrijdag in de marge van het verkiezingscongres van zijn partij in Amsterdam.

Ook snapt Verhagen niet dat de VVD de duur van de WW wil halveren, terwijl de maximale duur van een werkloosheidsuitkering pas geleden is verlaagd van vijf naar drie jaar. "Zo zijn we niet getrouwd", hield Verhagen VVD-leider Mark Rutte voor.

Het CDA zal in zijn verkiezingsprogramma opnemen dat de no-claimregeling in 2008 moet verdwijnen. Volgens Verhagen was die regeling bedoeld om de zorgkosten af te remmen. Maar dat blijkt in de praktijk niet te werken, terwijl mensen met een zwakke gezondheid door de no-claim worden benadeeld.

Verhagen bestreed verder dat het CDA wil snijden in het zorgpakket, zoals PvdA-leider Wouter Bos de partij verwijt. Het CDA wil volgens Verhagen alleen bezuinigen op de bureaucratie in de zorg. Het Centraal Planbureau heeft overigens een groot deel van de CDA-bezuinigingen in de zorg niet geaccepteerd. Daardoor blijft van de 4 miljard die in het verkiezingsprogramma was ingeboekt, maar de helft over.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte verwijt op zijn beurt coalitiepartner CDA dat die geen duidelijke keuzes durft te maken. Toch houdt regeren met het CDA zijn voorkeur boven regeren met de PvdA. "Liever een partij met weinig nieuwe ideeën dan een partij met de verkeerde ideeën", aldus Rutte vrijdag tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Den Haag.

Rutte voegde eraan toe dat hij niet "steeds achterom wil kijken om te zien of het CDA ons nog wel volgt". Volgens de VVD-leider toont zijn partij in haar programma wel ambitie door te kiezen voor belastingverlaging en voor ondernemerschap.

Bang

"We wisten al dat het CDA bang is om zich uit te spreken voor de voortzetting van deze succesvolle coalitie. Voor je het weet, buigen ze dus naar links", aldus Rutte. "Een stem op PvdA-leider Wouter Bos of Jan Peter Balkenende (CDA) wordt dan een stem op Bos en Balkenende."

De VVD-leider noemde de PvdA "de partij met de verkeerde ideeën". De sociaaldemocraten pakken in zijn ogen "op alle fronten de middengroepen; gewone hardwerkende mensen". Daarbij wees hij op de PvdA-plannen voor de hypotheekrenteaftrek, de nominale zorgpremie en de AOW.

Verkiezingsprogramma

De VVD stelt dit weekeinde het verkiezingsprogramma vast. Daarin wordt geld uitgetrokken voor gratis kinderopvang voor alle werkenden. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft kritiek op het programma, omdat de VVD zich hierbij rijk rekent. De VVD is nu in gesprek met het CPB en de uitkomst is pas eind oktober duidelijk.

Volgens Rutte is dit geen probleem. Het congres wordt zaterdag gevraagd "ruimte" te geven en de financiöele onderbouwing alsnog aan te passen. "Dat is niet nieuw. Dat hebben we eerder ook zo gedaan bij verkiezingsprogramma's."