AMSTERDAM - Georgië heeft Rusland vrijdag beticht van wapengekletter in reactie op de arrestatie, woensdag, van vijf Russische militairen. Vier van hen, officieren van de Russische militaire inlichtingendienst, zijn vrijdag formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage.

Volgens de Georgische minister van binnenlandse zaken Vano Merabisjvili heeft Rusland troepen van elders naar het grensgebied met Georgië gedirigeerd en heeft het er alle schijn van dat de Russische Zwarte-Zeevloot binnen enkele dagen oefeningen gaat houden, dit naar zijn zeggen tot verbijstering van de Georgische regering. "Ik zou onze collega's willen adviseren op te houden met dat wapengekletter. Dit is onacceptabel voor een democratisch land", aldus Merabisjvili.

Rusland heeft de recente beslissing van de NAVO om de samenwerking met Georgië uit te breiden een stap terug naar de Koude Oorlog genoemd, die de Russische belangen schaadt en de Kaukasus-regio verder kan destabiliseren. De Russische minister van defensie Sergej Ivanov dreigde toen twee legerdivisies naar de grens met Georgië te sturen "om te verzekeren dat de veiligheid van Rusland niet geschaad wordt als Georgië in de NAVO komt".

Popov

Rusland, dat met Georgië heeft afgesproken zijn daar gelegerde troepen uiterlijk 2008 terug te trekken, zou op deze toezegging kunnen terugkomen vanwege de recente gebeurtenissen, zei de commandant van de Russische troepen in Georgië, generaal Andrej Popov vrijdag. De verplichting om de laatste twee nog resterende Russische bases voor eind 2008 op te doeken, staat, maar als Georgië doorgaat met Russische militairen te arresteren, dan is er straks niemand om de Russische wapens en ander materieel van de bases naar Rusland terug te brengen, zo werd Popov geciteerd door het Russische persbureau Interfax.

Woensdag werden vier Russische officieren en een soldaat, tot woede van Rusland, door de Georgische autoriteiten gearresteerd. Vrijdag werden de vier officieren formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage. De soldaat werd vrijgelaten. Later vrijdag bepaalde de rechtbank van Tbilisi dat in ieder geval twee officieren nog twee maanden vast moeten blijven zitten. Over het lot van de andere twee is nog geen uitspraak gedaan.

Bandietenstaat

In reactie op de arrestatie van de vijf Russische militairen riep Rusland donderdag zijn ambassadeur terug uit Tbilisi en werd de evacuatie aangekondigd van Russische diplomaten en hun familieleden uit Georgië. Het Russische ministerie van defensie was woedend en noemde Georgië een bandietenstaat. Minister Ivanov eiste de onmiddellijke vrijlating van het vijftal.

Op een persconferentie zei Ivanov vrijdag dat de arrestaties zijn bedoeld om de Russische troepen zo snel mogelijk uit Georgië weg te krijgen, zodat de Georgische autoriteiten een "militaire oplossing" kunnen nastreven in de afgescheiden provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.

Spoedzitting

Rusland heeft naar aanleiding van het gebeurde een spoedzitting aangevraagd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maakte woordvoerster Maria Zacharova van de Russische VN-missie in New York bekend. Een eventuele stellingname van de raad zal waarschijnlijk niet verder gaan dan een verklaring waarin bezorgdheid over de situatie wordt uitgesproken.

Omsingeld

Het Russische militaire hoofdkwartier in Tbilisi werd woensdag omsingeld door troepen van het Georgische ministerie van binnenlandse zaken omdat zich binnen nog een officier zou bevinden die zich volgens de Georgische autoriteiten aan spionage heeft schuldig gemaakt. De Georgiërs willen dat deze officier aan hen wordt uitgeleverd, hetgeen de Russen weigeren. De omsingeling duurde vrijdag nog altijd voort.

De betrekkingen tussen Rusland en Georgië zijn al enige tijd niet best. De contacten zijn uiterst gespannen sinds de zogeheten Rozenrevolutie van 2003, die de zeer op het Westen gerichte president Michail Saakasjvili in Georgië aan de macht bracht. Zo wil Georgië, zeer tegen de wil van Rusland, lid worden van de NAVO en onderhoudt Moskou, tot grote woede van Tbilisi, nauwe contacten met de opstandige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.