ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wil dat een 32-jarige Rotterdammer zes jaar de cel in gaat voor het doden van zijn kind. Bovendien wil justitie hem tbs met dwangverpleging opleggen.

De drie maanden oude Melanie werd vanaf haar geboorte vreselijk mishandeld. Haar vader kon niet tegen het huilen van de baby. Op 27 december 2005 sloegen bij de verdachte de stoppen door, zei hij vrijdag tijdens de zitting van de rechtbank in Rotterdam.

Vermoeden

Het consultatiebureau en een huisarts in Rotterdam hadden baby Melanie bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) moeten melden. Beide partijen hadden vermoedens van mishandeling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert dit in een onderzoek, dat zij heeft gedaan op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat meerdere mensen vermoedden dat de baby werd mishandeld. Bij een bezoek aan het consulatatiebureau in november had het kind blauwe plekken in het gezicht. Haar ouders verklaarden dat ze bij het niezen met haar knuistjes in haar gezicht had geslagen. Het bureau vertrouwde de vreemde uitleg niet en ging onverwacht op huisbezoek.

Begin december constateerde het bureau opnieuw verkleuringen rond de ogen en vreesde kindermishandeling. Het stelde de huisarts op de hoogte. Die kreeg midden december bezoek van het gezin. Toen waren de verkleuringen niet meer zichtbaar. De medicus speelde open kaart en vertelde hen van de vermoedens van mishandeling. De ouders waren beiden ontdaan door de beschuldigingen, vertelde hij de politie.

Ook een familielid en een vriendin vertrouwden het niet, maar niemand greep echt in, met de dood van de baby tot gevolg. De ouders hadden dit kunnen voorkomen door de waarheid achter de verwondingen te vertellen, aldus het Openbaar Ministerie. >

Plan

De inspectie heeft Ouder & Kindzorg Rotterdam opgedragen een plan op te stellen. Alle werknemers moeten worden doordrongen van de richtlijn van artsenorganisatie KNMG bij vermoedens van kindermishandeling. De consultatiebureaus hadden wel een protocol over hoe te handelen bij dergelijke signalen, maar deze is bij Melanie onvoldoende benut, stellen de inspecteurs. Het protocol moet worden aangescherpt, bij een bedreigd kind moeten alle hens aan dek, aldus de inspectie.

Ouder & Kindzorg Rotterdam erkent dat een aantal punten zeker beter kan. "Onder andere een goede verslaglegging van opgevangen signalen is zeer belangrijk", zei directeur Els Hostmann in een reactie op het rapport.

Zij benadrukt wel dat het consultatiebureau het protocol heeft gevolgd. "In het rapport staat dan ook dat onze medewerkers niet verwijtbaar zijn tekortgeschoten, hoe triest het gebeurde ook is."