ASSEN - Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft bij een patiënt onnodig een halve long verwijderd. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag gezegd. De fout ligt bij de afdeling pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die laboratoriumonderzoek doet voor het WZA.

Bij het labonderzoek heeft het UMCG gegevens van patiënten verwisseld. Op basis van de verkeerde uitslag besloot het WZA vrijdag te opereren. Toen het WZA en het UMCG de fout constateerden, was het al te laat. Beide ziekenhuizen zeggen de gang van zaken te betreuren.

Volgens het WZA is met de patiënt afgesproken geen details over de kwestie los te laten. Het ziekenhuis wil daarom niets kwijt over de soort operatie, het welzijn van de patiënt of over de gevolgen van de operatie. Het UMCG is een intern onderzoek begonnen naar de fout en heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht over de situatie. Afhankelijk van het interne onderzoek zal de inspectie besluiten of een eigen onderzoek nodig is.

Het Wilhelminaziekenhuis werd eerder deze maand nog uitgeroepen tot het beste ziekenhuis van Nederland door consultancybureau Roland Berger Strategy.