AMSTERDAM - Ongewenst gedrag is in het leger eerder regel dan uitzondering. Dat zou een van de conclusies zijn in het rapport van een commissie onder leiding van de Utrechtse commissaris van de Koningin Boele Staal die de omgangscultuur binnen de krijgsmacht onderzocht, meldt De Telegraaf vrijdag. Het rapport wordt vrijdag gepresenteerd aan staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA).

De marine raakte in maart in opspraak nadat een vrouwelijke matroos aangifte had gedaan van aanranding aan boord van marinefregat Tjerk Hiddes. Meerdere vrouwen zouden daar zijn verkracht. Van der Knaap gelastte daarop een onafhankelijk onderzoek naar ongewenst gedrag binnen de krijgsmacht in het algemeen en naar de incidenten op het fregat in het bijzonder.

Om misdragingen te voorkomen, moeten leidinggevenden alerter zijn op geintjes die mogelijk uit de hand kunnen lopen. Ook moeten gedragsregels beter worden gecommuniceerd, meldt de krant. De vrees dat het schandaal op de Tjerk Hiddes het topje van de ijsberg zou volgens het rapport ongegrond zijn.