KASSEL - Ayaan Hirsi Ali krijgt zondag in de Duitse plaats Kassel de burgerschapsprijs 'Das Glas der Vernunft' uitgereikt. Het voormalige Tweede Kamerlid wordt daarmee beloond voor haar inzet voor de integratie van migranten en tegen de discriminatie van vrouwen, aldus de organisatie op zijn website. De uitreiking is 's ochtends in het congrescentrum Congres Palais Kassel.

De journalist en auteur Günther Lachmann houdt vooraf een rede, de bekende Duitse feministe Alice Schwarzer spreekt de laudatio uit. De prijs bestaat uit een glazen sculptuur met een prisma. Het glas symboliseert transparantie en breekbaarheid, het prisma staat voor de verklaring door wetenschappelijke analyse.

'Das Glas der Vernunft' is na de Duitse eenwording op 3 oktober 1990 ingesteld in Kassel. Met de prijs worden politici, wetenschappers en kunstenaars geprezen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de overwinning van om ideologische barrières, rede en toleratie.

Eerdere winnaars waren onder meer Lea Rabin, de vrouw van de vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin en Hans-Dietrich Genscher, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland.