DEN HAAG - De Dierenbescherming vraagt minister Cees Veerman (Landbouw) om cameratoezicht bij veemarkten. De aanwezigheid van camera's moet een einde maken aan mishandeling van dieren op de markten, zo maakte de Dierenbescherming donderdag bekend.

In augustus gaf Veerman de Algemene Inspectiedienst (AID) opdracht beter te controleren op veemarkten nadat opnames naar buiten kwamen van dieren die op de veemarkten van Utrecht en Leeuwarden werden mishandeld en van zieke en kreupele koeien die niet op de markt hadden mogen zijn. De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) sprak van incidenten die zij al enige tijd met man en macht probeert uit te roeien.

Structurele problemen

Bij de Dierenbescherming voelt men er weinig voor af te wachten of de door Veerman bevolen strengere controle effect heeft. "Het is bepaald niet de eerste keer dat het goed mis is op de Nederlandse veemarkten. Er duiken regelmatig beelden op en het ministerie zegt telkens dat het toezicht door de AID wordt verscherpt. De praktijk wijst echter uit dat het niet om incidenten gaat maar om structurele problemen en dat de inspectiediensten niet doorpakken."

De Dierenbescherming bepleit daarom een structurele oplossing. "De geschiedenis herhaalt zich. Camera's op alle veemarkten is een betrouwbare oplossing. Ophangen van camera's werkt preventief en als het misgaat, is het meteen vastgelegd."