STADSKANAAL - Mogelijk is er een derde slachtoffer door gifmoord in Stadskanaal. Dat maakte de officier van justitie donderdag bekend tijdens een eerste pro-formazitting in deze zaak in Groningen.

Een man zou zijn vergiftigd door de 51-jarige Gerritdina K. uit Stadskanaal. Deze vrouw bekende eerder haar 85-jarige moeder te hebben vergiftigd. Een poging haar echtgenoot op die manier van het leven te beroven, mislukte.

Nadat de vrouw begin juli haar daden bekende, stelde justitie een onderzoek in naar sterfgevallen in haar directe omgeving. Uit het onderzoek bleek volgens de officier dat een man uit Stadskanaal vorig jaar onder curieuze omstandigheden stierf.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt of ook deze man is vergiftigd. Volgens het Openbaar Ministerie diende de vrouw haar slachtoffers een bloedverdunnend medicijn of slaapmiddel toe.

Verdacht

De 56-jarige echtgenoot van de verdachte werd begin juli opgenomen met verdachte ziekteverschijnselen, waaronder inwendige bloedingen. Hij bleek een overdosis medicijnen in zijn bloed te hebben, maar overleefde de vergiftiging. Zijn vrouw werd daarop aangehouden. Zij bekende haar man sinds mei stelselmatig en onopgemerkt een dosis medicijnen toe te dienen.

In het daaropvolgend onderzoek bekende ze dat ze in maart haar moeder op eenzelfde manier medicijnen had toegediend. De bejaarde vrouw werd die maand met klachten opgenomen in het ziekenhuis, waar ze later overleed. Na de bekentenis groef de politie het lichaam van de moeder, die lag begraven in Onstwedde, op 5 juli op. Het NFI in Den Haag is nog bezig met een toxicologisch onderzoek.

Volgens de politie deed de verdachte in 1996 ook al een poging haar moeder te vergiftigen. De toen 75-jarige vrouw werd in dat jaar meerdere keren met uiteenlopende klachten in het ziekenhuis opgenomen.