AMSTERDAM - De VVD heeft in één week tijd zo'n vijftig klachten verzameld over ongenuanceerde teksten in schoolboeken. De meldingen stroomden binnen bij het vorige week door de liberalen opgerichte Meldpunt Misleidende Schoolboeken.

Ruim dertig klachten gaan over politieke teksten. Andere klachten gaan over suggestieve teksten in schoolboeken van bijvoorbeeld aardrijkskunde of over het meldpunt zelf. De klachten zijn afkomstig van zowel ouders als leerlingen.

Vooroordelen

De VVD opende het meldpunt op haar website zodat ouders en scholieren teksten met vooroordelen over religie, politiek, levenshouding en etniciteit kunnen melden. De aanleiding daarvoor was de uitspraak van VVD-Kamerlid Eric Balemans, die de inhoud van schoolboeken vaak ongenuanceerd links noemde.

In een boek voor maatschappijleer zou staan dat rechtse partijen sociale ongelijkheid geen probleem vinden en dat de VVD een partij is die mensen aan hun lot overlaat. Balemans noemde dat te zot voor woorden.

De VVD sluit het meldpunt als het aantal klachten afneemt tot één of twee per week. Dan wordt een inventarisatie van de klachten op de website van de partij gepubliceerd en wordt bekeken of juridische stappen kunnen worden genomen.