LA CORUNA - De stichting Sea Alarm van Lenie 't Hart heeft de afgelopen week in Spanje ongeveer 550 besmeurde vogels opgepikt die het slachtoffer zijn geworden van de olieramp met de Prestige. De vogels zijn ondergebracht in opvangcentra in La Coruna en Pontevedra.

Dat heeft de Nederlandse directeur van de organisatie, H. Nijkamp, zondag in Spanje bekendgemaakt. Sea Alarm is een koepelorganisatie waarin 35 hulporganisaties uit zeventien landen samen met de olie-industrie de gevolgen van olierampen bestrijden. 't Hart, bekend van Zeehondencrèche Pieterburen, richtte de stichting in 1999 op.

De vrijwilligers van de hulporganisaties pikten de besmeurde vogels de afgelopen week op van het strand. "Die dieren worden eerst overgebracht naar een opvangcentrum in La Coru" na waar ze op krachten kunnen komen", aldus Nijkamp. "Daarna gaan ze naar een centrum in het meer zuidelijk gelegen Pontevedra waar ze worden schoongemaakt."

De vogels worden pas weer uitgezet als, na de schoonmaakbeurt, de natuurlijke vetlaag op de veren weer is hersteld. Nijkamp: "Dat is noodzakelijk omdat de dieren anders onderkoeld raken." Volgens de directeur zitten er tussen het moment dat de vogels worden opgepikt en het moment dat ze weer volledig zijn hersteld zeker drie weken.

Nijkamp schat dat er de afgelopen dagen ook nog eens honderden dode vogels op de stranden zijn aangespoeld. "En dan heb ik het nog niet eens over de besmeurde dieren die door de wind naar open zee worden meegevoerd en daar sterven. Dat is een veelvoud van het aantal vogels dat we hebben opgepikt." De Spaanse vereniging voor vogelkunde (SEO) schat dat er in totaal tussen de 10.000 en 15.000 vogels door de olieramp zijn getroffen.