LONDEN - De Britse regering overweegt gewapende veiligheidsfunctionarissen te laten meevliegen op Britse passagierstoestellen. Deze 'sky marshals' zouden passagiers moeten beschermen tegen terroristische aanslagen en kapers. Begin dit jaar zag de overheid nog af van de gewapende vliegtuigagenten.

Sinds de aanslagen in Kenia van afgelopen week staat de veiligheid van reizigers echter weer hoog op de agenda, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Transport. "We overwegen diverse maatregelen om de veiligheid te vergroten waaronder de gewapende functionarissen", zo stelde hij zondag.

De woordvoerder sprak zondag tegen dat de beslissing al is genomen. Britse media meldden dat tot een proef zou zijn besloten met gewapende agenten in burger op transatlantische vluchten. British Airways zou de plannen steunen.

Begin dit jaar zwichtte de regering-Blair nog voor het verzet van luchtvaartmaatschappijen die niets zagen in de veiligheidsagenten aan boord van hun toestellen. Vooral de hoge kosten en de risico's dat de wapens in verkeerde handen komen in een vliegtuig waren bezwaarlijk voor de maatschappijen.