AMSTERDAM - Afgelopen zondag is het wrak van de Japanse vissersboot die door een Amerikaanse kernonderzeeër was geramd, geborgen. Acht van de negen lichamen van de overleden bemanningsleden zijn aangetroffen. Het lichaam van de 17-jarige student Takeshi Mizuguchi werd niet meer gevonden. Dit meldde persbureau Reuters maandag.

Het wrak van de Ehime Maru lag zo'n 600 meter diep buiten de kust van Hawaï. Het schip zonk toen in februari de Amerikaanse onderzeeër USS Greeneville een inschattingsfout maakte en per ongeluk de Japanse vissersboot raakte. Hierbij kwamen alle negen opvarenden om het leven, onder wie vier tieners.

Direct na de botsing verzekerde de marine de nabestaanden dat ze de boot onmiddellijk zouden bergen om de lichamen te kunnen begraven. Maar omdat de 830 ton zware Ehime Maru zo diep lag, moest de boot eerst naar ondiepe wateren worden gesleept. Hier werd pas in oktober mee begonnen.De bergingswerkzaamheden duurden een maand langer dan gepland en heeft de Amerikaanse marine ruim 150 miljoen gulden gekost.

/NIEUWSCommandant duikboot bekent fout ongeluk vissersbootKapitein Amerikaanse ramponderzeeër niet vervolgdJapanners doen kernonderzeeërs VS in de ban