BRASILIA - Brazilië levert de 25-jarige Johan S. uit aan Nederland. Een federaal gerechtshof in het Zuid-Amerikaanse land heeft daarvoor woensdag toestemming gegeven. S. wordt in Nederland verdacht van diverse zedenmisdrijven, waaronder vier verkrachtingen en het hebben van seks met een persoon buiten bewustzijn, blijkt uit de uitspraak van het hof.

Wanneer S. naar Nederland komt, is nog onbekend. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft nog geen bericht gehad vanuit Brazilië, zei een woordvoerster donderdag. Omdat Nederland en Brazilië onderling geen uitleveringsverdrag hebben, is moeilijk te voorspellen wanneer het groene licht wordt gegeven om S. op te halen. De verdachte heeft sinds zijn aanhouding, eind juni in de stad Curitiba, te kennen gegeven dat hij zich niet zou verzetten tegen uitlevering aan Nederland.

Opsporingsbericht

In april lieten politie en justitie een opsporingsbericht uitgaan waarin zij de volledige naam van S. noemden en waarin zijn gezicht te zien was. Later volgde een internationaal arrestatiebevel. De verkrachtingen waarvan het Openbaar Ministerie de man verdenkt, waren zeer gewelddadig, liet een woordvoerder eind juni weten. E-mails die de verdachte aan zijn moeder stuurde, leidden tot zijn aanhouding.