BRUSSEL - Paul Marchal, vader van het door Marc Dutroux vermoorde meisje An, vreest een mislukking van het proces tegen de hoofdverdachte van het Belgische zedenschandaal van 1996. De tijdelijke terugtrekking van Procureur des Konings (officier van Justitie) Bourlet betekent volgens Marchal dat de laatste drijvende kracht achter de zaak verdwijnt.

"Ik vrees dat het proces daardoor een maat voor niets wordt", aldus Marchal. Hij zet zich al jaren in voor opheldering rondom de zaak. Bourlet was van begin af aan betrokken bij het onderzoek in de zaak-Dutroux. Hij verschilt al lange tijd van mening met onderzoeksrechter (rechter-commissaris) Langlois over de rol van de omstreden Brusselse zakenman Nihoul in de zaak.

In tegenstelling tot Langlois, die onderzoeksrechter Connerotte verving na het befaamde 'spaghetti-arrest', vindt Bourlet dat Nihoul wel degelijk een belangrijke rol speelde in de zaak-Dutroux. De advocaat van Nihoul zegt dat Bourlet daar verschillende keren over heeft gelekt naar de pers. Dat zou in strijd zijn met de wet. Hij diende daarom een klacht in tegen de procureur. Deze heeft zich nu voorlopig teruggetrokken.

Bourlet zal in januari besluiten of hij zich definitief terugtrekt. Zijn tijdelijke afwezigheid hoeft officieel niet te leiden tot vertraging van het proces, dat is gepland na de Belgische Kamerverkiezingen van juni volgend jaar. Marchal vreest echter wel vertraging.

"En zeker als de heer Bourlet zich definitief terug moet trekken. Dan moet een opvolger het dossier van 400.000 pagina's lezen. Dat doe je niet in een paar maanden tijd." Justitie in het Waalse Neufchâteau moet begin volgend jaar besluiten wie zich naast Dutroux voor een juryrechtbank moet verantwoorden.