ROTTERDAM - Het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport blijkt allesbehalve brandveilig. Ook zijn er bouwtechnische tekortkomingen. Om de veiligheid van uitgeprocedeerde asielzoekers te garanderen, is er onmiddellijk extra personeel ingehuurd en is er voorlopig continu een ploegje van gediplomeerde brandweerlieden aanwezig.

Daartoe heeft burgemeester Ivo Opstelten besloten na een tussentijds onderzoek van het centrum. Opstelten wilde de staat van het gebouw kennen nadat hij vernomen had wat er allemaal was misgegaan bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. De brandgevaarlijke situatie kwam aan het licht dankzij een ongebruikelijke controle, waarbij onder andere gevelplaten en delen van het plafond zijn verwijderd.

Opstelten was zo gealarmeerd, dat hij meteen bij de verantwoordelijke Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maatregelen heeft geëist. Hij heeft ook in een brief de kersverse ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Pieter Winsemius (VROM) de situatie uitgelegd.

Maatregelen

De bouwtechnische gebreken moeten wat betreft de burgemeester binnen twee tot drie weken zijn verholpen. Tot die tijd laat Opstelten niet toe dat Justitie er nieuwe uitgeprocedeerden huisvest. De maatregelen voor de brandveiligheid zijn met onmiddellijke ingang genomen door de DJI en duren totdat het gebouw bouwtechnische weer in orde is.

Het ministerie van Justitie reageerde op het onderzoek met "we gaan er wat aan doen". De woordvoerder zei dat er meteen maatregelen zijn genomen. Hij had "geen nieuwe informatie" over de brandveiligheid van andere detentiecentra.

De twee bajesboten die in Rotterdam liggen afgemeerd, zijn eerder in opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven onderzocht.