GAZA - Het leger van Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie huizen van families van Palestijnse militanten in een dorp op de Gazastrook verwoest. Twee Palestijnen zouden zijn omgekomen en circa tien anderen raakten gewond door een vuurgevecht dat daaraan vooraf ging, aldus bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdienst.

Tegen middernacht waren legereenheden het dorp Beit Lahija binnengetrokken. De militairen raakten betrokken in hevige vuurgevechten met gewapende dorpsbewoners. De imam van de plaatselijke moskee zou de gelovigen hebben opgeroepen zich gewapend tegen de Israëlische inval te verzetten.

De verwoeste huizen zouden eigendom zijn van families van activisten die eerder om zijn gekomen door zelfmoordacties tegen Israël. Na de actie trok het leger zich terug.

De afgelopen weken hebben de Israëlische strijdkrachten 55 Palestijnen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische acties. Onder de arrestanten zijn twee hoge functionarissen van de Fatahbeweging van de Palestijnse president Arafat. Dat heeft de Israëlische radio zondag meegedeeld. Wegens sterke aanwijzingen dat terreuraanslagen op handen zijn, is in Jeruzalem een voetbalwedstrijd uitgesteld. De veiligheidsmaatregelen in de stad zijn aangescherpt.