BAGDAD - Door een Amerikaans-Britse luchtaanval op een olie-installatie in de Zuid-Irakese stad Basra zijn zondag zeker vijf doden gevallen. Dat meldde de Qatarese zender al-Jazeera op basis van informatie uit 'welingelichte Iraakse kringen'.

Basra ligt in de zuidelijke no-flyzone, waar Britse en Amerikaanse vliegtuigen controle uitoefenen op het vliegverbod voor Iraakse toestellen. Washington en Londen, die daarvoor geen uitdrukkelijk mandaat van de Verenigde Naties hebben, ontkennen dat zij ook burgerdoelen aanvallen. Zij stellen dat ze alleen de Iraakse luchtafweerinstallaties bestoken.

Het Amerikaanse centrale commando van de strijdkrachten zei zondag dat het geen informatie had over het incident. De no-flyzones zijn na de Golfoorlog van 1991 ingesteld om de Koerden in het noorden van het land en de sjiieten in het zuiden te beschermen tegen aanvallen door de strijdkrachten van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Irak erkent de zones niet.

De VS stellen dat Irak de resolutie van de Veiligheidsraad van 8 november over wapencontroles schendt als het op de Britse en Amerikaanse patrouillevliegtuigen blijft schieten. De andere leden van de Veiligheidsraad, waaronder Groot-Brittannië, zijn het daarmee niet eens.