DEN HAAG - Op een bedrijf in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) is bij een schaap de blauwtongziekte vastgesteld. Het aantal besmette bedrijven in Nederland is daarmee tot 86 gestegen, liet het ministerie van Landbouw woensdag weten.

Het is voor het eerst dat de ziekte in Zeeland opduikt, aldus een woordvoerder. Er geldt daarom een nieuwe veiligheidszone, waarvan al langer sprake is in Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Dat betekent onder andere dat in een ring van 20 kilometer rond de bedrijven koeien, schapen en geiten 's nachts op stal moeten.

Bovendien moeten de dieren en hun stallen met insecticiden behandeld worden om verspreiding van de virusziekte te voorkomen. Vervoer van schapen, geiten en runderen naar buiten de zone is alleen bij uitzondering toegestaan.

Eerste

Het eerste geval van de blauwtongziekte in Nederland dateert van 17 augustus. Eerder kwam blauwtong, dat wordt overgebracht door insecten ('knutten'), alleen voor in warme gebieden. In Europa gaat het dan om Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Bulgarije, Joegoslavië, Macedonië, Kosovo en Corsica. Daar doen zich regelmatig gevallen van blauwtong voor.

Het virus dat in Nederland actief is, kwam tot nu toe alleen voor in Afrika, in gebieden onder de Sahara. Hoe dit virus zo noordelijk is gekomen, is (nog) niet duidelijk.