ZUTPHEN - De 8-jarige Chinese jongen Hui die in Zeist gedetineerd zit, moet daar voorlopig blijven. Woensdag diende een zaak waarin geëist werd dat de jongen werd vrijgelaten. Zijn advocaat had gevraagd om direct uitspraak te doen, maar de rechter zegt meer tijd nodig te hebben.

De rechter zal zo spoedig mogelijk uitspraak doen. "In elk geval binnen een week", aldus een woordvoerster van de rechtbank in Zutphen.

Op radio en televisie wordt al enkele dagen actie gevoerd voor Hui. Dinsdag vroeg ook de Tweede Kamer aandacht voor het lot van de jongen.

Sinds vorige week zit Hui samen met zijn moeder vast in Kamp Zeist, omdat zijn moeder weigert mee te werken aan haar terugkeer naar China. Zij had ervoor gekozen haar zoon mee te nemen in de cel. Hui had ook naar familie, vrienden of een pleeggezin gekund. Volgens de advocaat kan Hui's moeder helemaal niet terug, omdat ze in China niet geregistreerd staat. Hui is in Nederland geboren.

Debat

Kinderen van asielzoekers kunnen worden vastgezet in een cel als hun ouders niet willen meewerken aan hun gedwongen terugkeer. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is van mening dat kinderen niet in een vreemdelingencel thuis horen, maar het vastzetten is volgens haar het uiterste middel.

"Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders", zo zei Verdonk dinsdagavond tijdens het debat. De meeste Tweede Kamerleden willen dat kinderen niet meer worden opgesloten in vreemdelingencellen.

Les

Volgens de IND krijgt Hui in Zeist les, maar tijdens de rechtszitting vertelde hij dat dat nauwelijks het geval was. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) zei dinsdag dat ze gaat kijken of het mogelijk is om hen meer onderwijs aan te bieden.