DE BILT - Het KNMI heeft september 2006 woensdag uitgeroepen tot de warmste septembermaand in drie eeuwen. Weerman Harry Geurts wijst erop dat ook de julimaand al de warmste van de laatste driehonderd jaar was.

Geurts vindt het opmerkelijk dat de warme septembers elkaar betrekkelijk snel opvolgen. In 1999 werd september voor het laatst benoemd tot de warmste in drie eeuwen. 1994 had eveneens twee maanden, juli en november, met dit predikaat.

De weerman van het KNMI betitelt de zomer van 2006 als "een beetje rare met veel contrasten". "Na een hete julimaand was het in augustus helemaal niets waarop weer een warme septembermaand volgde. Het is wel heel wisselend."

Zomerse dagen

In september is het tot nu toe vier graden warmer geweest dan het langjarig gemiddelde. De hoogste temperatuur werd op 12 september gemeten in het Limburgse Ell (30,2 graden). Ook heeft het KNMI meer zomerse dagen geteld. Gemiddeld zijn er in september een tot twee dagen waarop het minimaal 25 graden is, deze september waren dat er acht. Overigens heeft 2006 tot nu toe al 51 zomerse dagen opgeleverd tegen 22 normaal.

Volgens het KNMI blijft het nog tot half oktober te warm voor de tijd van het jaar. Het weer is echter grillig, zodat er van dag tot dag grote variaties kunnen zijn. De restanten van de orkanen Gordon en Helene boven de Atlantische Oceaan maken de verwachtingen onzeker.

Metingen

Het KNMI beschikt over meetgegevens van de afgelopen drie eeuwen. Nicolaus Samuelis Cruquius begon in 1705 met het meten van temperatuur, luchtdruk, vocht en neerslag. Hij deed dat volgens Britse voorschriften, zodat zijn metingen later gereconstrueerd konden worden. Vanaf 1734 begonnen ook anderen met het registreren van de weersomstandigheden.