DEN HAAG - De nabije omgeving van het Nederlandse kamp in Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan is de afgelopen dagen het toneel geweest van felle gevechten tussen Amerikaanse troepen en de Afghaanse politie enerzijds en vijandelijke strijders anderzijds.

De strijd brandde los om een strategisch belangrijk kruispunt, 15 tot 20 kilometer ten noorden van het Nederlandse kamp. De Nederlanders vochten niet mee. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. De NAVO maakte maandag bekend dat bij deze strijd zeker twintig strijders van de Taliban werden gedood.

Aanvoer

De Amerikanen, die in het noordelijker deel van Uruzgan twee kampen hebben, werden in hun strijd bijgestaan door de Afghaanse nationale politie. Recent bleek dat de Taliban steeds meer invloed kregen rond de kruising.

Die was volgens Defensie van belang voor de aanvoer naar de twee Amerikaanse kampen. Ook voor Nederland is het belangrijk dat deze bases blijven bestaan.

Paraat

De Amerikanen hadden met de Nederlanders overlegd over hun plannen de Taliban rond het kruispunt uit te schakelen. Nederlandse militairen hebben niet meegevochten maar waren wel paraat om bij te springen als het mis zou gaan.

Ook hebben de Nederlanders tijdens hun patrouilles bij Deh Rawod extra gelet op verdachte zaken en mogelijk vijandelijke verplaatsingen, aldus Defensie.

Incidenten

Momenteel zijn in de omgeving van Deh Rawod af en toe schermutselingen tussen de Amerikanen en vijandelijke strijders. Het is niet duidelijk of het incidenten zijn met strijders die mogelijk uiteen zijn gedreven ten noorden van Deh Rawod.