NEW YORK - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de uitlatingen van oud-president Clinton dat de regering-Bush voorafgaand aan 11 september 2001 niets heeft gedaan om Osama bin Laden op te sporen en uit te schakelen, afgedaan als pertinent onjuist. De bewindsvrouw zei dat dinsdag tegen journalisten van de New York Post.

"Wat we gedurende de acht maanden (voor de aanslagen van 11 september) deden was minstens zo agressief als wat de regering-Clinton deed in de voorgaande jaren", aldus Rice. "De notie dat de regering-Bush daar acht maanden zat en niets deed, is pertinent onjuist", ging ze verder.

Spot

Bill Clinton trok zondag in een uitzending van Fox News fel van leer tegen de huidige regering en conservatieve krachten die hem verwijten dat hij te weinig deed om Bin Laden te doden.

"Ik heb meer geprobeerd Bin Laden uit de weg te ruimen dan al de conservatieven die mij nu aanvallen. Zij dreven destijds de spot met mij omdat ik het probeerde. Zij hadden acht maanden om het te proberen. Zij probeerden niets. Ik heb het geprobeerd, maar ik heb gefaald", aldus Clinton.

Strategie

De minister van Buitenlandse Zaken bestrijdt ook de uitspraak van Clinton dat hij "een uitvoerige antiterreurstrategie had achtergelaten". "We hebben geen strategie geërfd om tegen al-Qaeda te vechten", aldus Rice in een eerste officiële regeringsreactie op de woorden van Clinton in de Fox News Sunday Show.

Rice zette vraagtekens bij alle ophef. "Ik denk niet dat dit een erg vruchtbare discussie is. We hebben het allemaal al gehad. De 9/11-commissie heeft onder elke steen gekeken en we weten precies wat zij heeft gezegd."

Senator Hillary Rodham Clinton nam het op voor haar echtgenoot. "Ik vind dat mijn man het uitstekend heeft gedaan door te laten zien dat de Democraten dit niet pikken", zei ze maandag tegen Newsday.