ROTTERDAM - De rechter-commissaris in Rotterdam heeft dinsdag misdaadjournalist Bas van Hout gedurende anderhalf uur laten gijzelen. De onderzoeksrechter hoorde Van Hout als getuige in de zaak tegen 'topcrimineel' Mink K..

Tijdens het verhoor wilde de journalist een bepaalde vraag niet beantwoorden, omdat hij meende dat hij zich kon beroepen op zijn verschoningsrecht, zei de Rotterdamse persrechter V. Koster. "Toen heeft hij even vastgezeten", aldus Koster.

"Nadat hij contact heeft gehad met zijn advocaat, is het verhoor voortgezet en was de grond voor de gijzeling vervallen."

Moord

Mink K. zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de Alkmaarse drugshandelaar Jaap van der Heiden, gepleegd in april 1993. In het verleden werd hij meermalen veroordeeld wegens grootschalig wapenbezit.

In een van die zaken werd ook al een journalist gegijzeld, een verslaggever van het gratis dagblad Sp!ts. Die zat ettelijke dagen vast, nadat hij bij herhaling had geweigerd een bron prijs te geven.

Broninformatie

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) liet dinsdag weten te vinden dat de gijzeling "niet in verhouding staat tot het beoogde doel, namelijk het verkrijgen van broninformatie van een journalist in de uitoefening van zijn werk".

Volgens de NVJ is de Europees rechtelijke regelgeving en rechtspraak helder over bronbescherming. "Als een journalist afspraken rond de geheimhouding van zijn bronnen niet meer zou kunnen nakomen, dan zouden daarmee zijn informatiebronnen op den duur uitdrogen."

"Daarmee is de persvrijheid rechtstreeks in het geding. Alhoewel de gijzeling inmiddels is beëindigd, maken wij ons ernstig zorgen over het negatieve signaal dat dit teweeg heeft gebracht."

De NVJ wil op korte termijn een gesprek over dit "slechte signaal" met de betrokken rechter-commissaris en de Raad voor de Rechtspraak.