LOS ANGELES - Het personeel van de omstreden Amerikaanse gevangenis op Cuba, Guantanamo Bay, krijgt bijlessen in islamitische gebruiken. Spanningen tussen de bewakers en de vooral islamitische gedetineerde 'terreurverdachten' leiden er al geruime tijd tot grote problemen. De autoriteiten hebben het begin van de heilige maand ramadan aangegrepen om die situatie te verbeteren.

Volgens The Los Angeles Times van dinsdag zijn bewakers in Guantanamo er geregeld van beschuldigd geen respect of begrip te hebben voor islamitische gebruiken. De gedetineerden kunnen er wel geestelijke bijstand krijgen, maar er is geen hulpverlener die moslim is. De spanningen in het cellencomplex lopen geregeld hoog op, bijvoorbeeld omdat bewakers ook onzorgvuldig met korans zouden omgaan tijdens doorzoekingen van cellen.

Op de basis worden verdachten van terreur vastgehouden, veelal zonder enige aanklacht of vorm van proces. Het regime is hard en er zouden de afgelopen maanden verscheidene opstandjes zijn geweest en ook enkele zelfmoorden. Die zouden deels verband houden met spanningen over de behandeling van moslims door de Amerikanen.

Amerikaanse rechters buigen zich momenteel over een zaak waarin gedetineerden toegang hebben geëist tot moslimgeestelijken op de basis. Hun verzoeken kregen bijval van verscheidene moslimorganisaties in het land. De laatste moslimgeestelijke op de basis werd in 2004 ontslagen na beschuldigingen van diefstal van geheime documenten. De aanklacht werd later ingetrokken, maar nieuwe islamitische geestelijke verzorgers kwamen niet meer op de basis.