HUISSEN - Ouders van de rooms-katholieke Jozefschool in Huissen voelen zich opgelicht door de vader van twee leerlingen van de school. Deze vader verkocht aan tientallen ouders peperdure shampoo tegen hoofdluizen, nadat hij met een speciaal apparaat geconstateerd zou hebben dat de beestjes op het hoofd van een op de vier kinderen van de school zaten.

Een paar dagen later stelde de GGD vast dat er helemaal geen sprake was van een luizenexplosie op de Huissense school, bevestigde schooldirecteur Ben Hollander dinsdag. Hij gaat ervan uit dat de vader alleen maar wilde helpen. Hollander wist niet dat de man al eerder door zijn eigen verzinsels in opspraak is geraakt, zei hij desgevraagd.

De vader, die een beautysalon in Huissen heeft, bood vorige week op school aan de hoofden van alle kinderen te bekijken met een digitale huidscanner. Zo'n camera vergroot tot vijftig maal. Met de scanner vond hij bij honderd kinderen luizen. "Twee moeders die samen met mij de camera hebben gebruikt, hebben het ook gezien", stelde de vader dinsdag. Direct na zijn alarmerende vondst kochten veel ouders in zijn salon een speciale, dure antiluizenshampoo.

Explosie

Schooldirecteur Hollander schrok van de explosie en vroeg bij de GGD of hij zijn school mogelijk moest ontsmetten. Daarop kwam de dienst zelf controleren en vond slechts bij zeven kinderen hoofdluis. "Onnodige paniek dus, maar het is achter de rug", zegt Hollander. Volgens de vader heeft de GGD veel luizengevallen gemist, omdat zij geen sterk vergrotend apparaat hebben gebruikt.

De Huissende vader kwam enkele jaren geleden ook al in de publiciteit, doordat hij ex-Vitessepreses Karel Aalbers voorspiegelde dat hij optrad namens de Britse bank HSBC, die 100 miljoen euro in de noodlijdende Arnhemse voetbalclub en stadion Gelredome in de Gelderse provinciehoofdstad zou willen steken. De bank zou diep onder de indruk zijn van Aalbers' ondernemerslust.

Aalbers en de man reisden in 2000 en 2001 onder meer naar Japan, Hongkong en Thailand, totdat HSBC de verzinsels ontdekte en liet weten dat zij geen enkel contact met de nu in Huissen wonende zakenman onderhielden. Eerder zou de beautysalonhouder al betrokken zijn geweest bij de bouw van een superstadion in Thailand, dat echter nooit van de grond is gekomen.