AMSTERDAM - Justitie zet Samir A., vlak voor zijn rechtsgang, onder druk door hem af te zonderen van de buitenwereld en hem zijn medicijnen niet te geven. Dat zegt Abida Kabbaj, de vrouw van terreurverdachte Samir A., dinsdagavond in het televisieprogramma Netwerk.

Volgens Kabbaj saboteert Justitie met deze maatregelen de rechtsgang. "Hij is ziek. De ontsteking aan zijn dikke darm verergert. Zonder medicijnen wordt z'n eten niet meer opgenomen. De rechtsgang wordt gesaboteerd op deze manier. Hij kan zich niet verdedigen als hij lichamelijk zo zwak is" , aldus Kabbaj in het interview.

Beest

Kabbaj beklaagt zich ook over de behandeling van Samir A. door de bewakers. "Door de media wordt hij neergezet als een gevaarlijk beest dat hard aangepakt moet worden. In de gevangenis ondervindt hij daar de gevolgen van. Hij wordt getreiterd door de bewakers. Ze zetten andere gedetineerden tegen hem op en brengen zijn gezondheid in gevaar."

Op 16 oktober begint het Piranha-proces waarin Samir A. als verdachte moet voorkomen voor het plannen van aanslagen op politici, het AIVD-gebouw in Leidschendam en op een vliegtuig van El-Al op Schiphol.

Darmziekte

Sinds afgelopen vrijdag is Samir A. overgeplaatst naar een speciale terroristenafdeling in de extra beveiligde instelling (EBI) in Vught. Daar krijgt hij volgens zijn vrouw geen medicijnen tegen een chronische darmziekte waar hij aan lijdt. Eind vorig jaar moest Samir A. nog met spoed worden opgenomen in het Haagse penitentiaire ziekenhuis vanwege een acute ontsteking aan de darmen.

Videotestament

Samir A. werd half oktober 2005 gearresteerd. In de woning van Abida en haar man werd een door Samir A. ingesproken videotestament gevonden. In de uitzending reageert Abida Kabbaj op de afscheidsboodschap die op de video staat: "Ik moet erom lachen, ik neem het niet serieus. Ik heb al eerder meegemaakt dat ze bij ons een testament vonden. Ook toen stelde het niets voor." Volgens Kabbaj zal Samir tijdens het proces een verklaring afleggen over het videotestament.

Kabbaj zegt geen enkel vertrouwen in de afloop van dat proces "Het zou geweldig voor ze zijn als ze Samir eindelijk achter de tralies krijgen. Ze zullen hem niet met rust laten voordat ze krijgen wat ze willen: levenslang", aldus Kabbaj in het interview.