ROTTERDAM - De 35-jarige voortvluchtige en gevaarlijke overvaller E.J. Q., die in 2001 ontsnapte uit gevangenis De Schie in Rotterdam, heeft zich schuil gehouden in de woning van twee rechts-extremisten in de Boelstraat. Het Landelijk Parket deed daar vorige week een inval, nadat de twee een man van allochtone afkomst op straat hadden bedreigd.

Bij toeval stuitte justitie op de verblijfplaats, aldus een woordvoerder dinsdag. Q. woonde vermoedelijk op zolder bij deze verdachten, zei hij. De man wist opnieuw te ontsnappen. De Nationale Recherche is een omvangrijk onderzoek begonnen naar de verblijfplaats van de voortvluchtige man.

Grenswisselkantoren

Q. zat vast voor gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Hoek van Holland en Rotterdam. Bij de overval op het GWK in Rotterdam schoot hij meermalen op de politie. De rechtbank had hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

"Hij wordt als zeer gevaarlijk beschouwd", aldus de zegsman. Hij kan niet zeggen hoe lang Q. zich al schuilhield in de Boelstraat. Ook weet hij niet welke relatie de drie met elkaar hadden. In elk geval waren zij geen familie.

Heterdaad

De politie betrapte de crimineel uit Vlaardingen in november 1999 op heterdaad bij zijn overval in het Centraal Station in Rotterdam. Na een schotenwisseling werd hij gearresteerd. Het Openbaar Ministerie wilde hem twintig jaar achter de tralies.

De man, met een voorliefde voor overlevingstechnieken en terroristische acties, ging zowel in de NS-stations van Rotterdam en Maastricht als bij de Stena Line-terminal in Hoek van Holland zeer koel te werk. Hij gebruikte vaste patronen qua vermomming en gebruikt geweld. Hij schoot gericht op politiemensen, stadswachten en voorbijgangers en veroorzaakte met zware fragmentatiebommen grote materiële schade. In Maastricht raakten vier mensen door zijn handelen gewond.

Boksbeugel

De zaak kwam vorige week maandag aan het rollen nadat de twee skinheads, een 22-jarige bewoner en een 19-jarige vrouw, in de vroege avond de voorbijganger hadden bedreigd met een pistool, een boksbeugel en een mes. Daarop hield de politie het stel aan. Ze trof vervolgens in de portiekwoning aan de Boelstraat behalve wapens en grondstoffen ook rechts-extremistische documenten, boeken en andere racistische uitingen aan. Het hele huis werd door politie en justitie leeggehaald.