BRUSSEL - Een 48-jarige Vlaamse vrouw ligt al zeven jaar geïsoleerd in een ziekenhuis in Sijsele bij Brugge. Ze kampt met een hardnekkige bacteriële infectie. Myriam Brans vreest dat ze de rest van haar leven in isolement in het ziekenhuis moet doorbrengen. Dat meldde de Belgische krant Het Laatste Nieuws dinsdag.

De ellende begon toen de vrouw in 1997 een routineoperatie aan haar knie moest ondergaan. Door een allergische reactie op de metalen schroeven die werden gebruikt, ontstak de wond. De daaropvolgende anderhalf jaar lag ze met een open wond in het ziekenhuis, tot ze besloot op eigen houtje te vertrekken.

Na een hevige koortsaanval moest ze terug naar het hospitaal. Artsen constateerden de gevreesde bacterie staphylococcus aureus en amputeerden haar rechterbeen en rechterheup. Maar dat stopte de infectie niet. Wel hield ze er een nog grotere open wond aan over.

Fysiek contact met bezoekers is verboden. "Wegens besmettingsgevaar mag ik mijn kleinzoon niet vasthouden. Mijn kinderen mogen me zelfs niet meer kussen. Ik mis dat", aldus de Vlaamse. "Alleen morfine, antidepressiva en mijn kinderen houden me op de been."