TOKIO - Het Japanse parlement heeft dinsdag Shinzo Abe gekozen tot de nieuwe premier van Japan. Hij is de opvolger van Junichiro Koizumi, die het na 5,5 jaar voor gezien houdt. De 52-jarige Abe volgde vorige week al de twaalf jaar oudere Koizumi op als leider van de regerende liberale partij LDP, die een meerderheid heeft in het parlement.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Abe kreeg dinsdag tijdens de stemming in het Huis van Afgevaardigden de steun van 339 volksvertegenwoordigers. Voorman Ichiro Ozawa van de oppositionele Democratische Partij bleef op 115 stemmen steken. Ook in het Hogerhuis haalde Abe een comfortabele meerderheid.

Tweede Wereldoorlog

Abe is de eerste premier in Japan die na de Tweede Wereldoorlog is geboren en de jongste naoorlogse regeringsleider. Als kabinetssecretaris was hij de rechterhand van Koizumi. Abe zal dinsdag later op de dag zijn kabinet presenteren.

Bronnen in Tokio zeiden dat Abe een hoge ministerspost in gedachten heeft voor de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Taro Aso. Verder zal Abe vermoedelijk een minister benoemen, die speciaal wordt belast met het onderhouden van de contacten met Noord-Korea.

Conservatief

Abe wordt omschreven als nog conservatiever dan Koizumi. Hij wil een nieuwe grondwet ter vervanging van de pacifistische constitutie die na de Tweede Wereldoorlog van kracht werd. Daarmee wil hij de weg vrijmaken om de strijdkrachten flexibeler en slagvaardiger te maken. Ook wil hij de aandacht op scholen voor patriottisme vergroten.