GUATEMALA-STAD - Door het bestormen van een gevangenis door veiligheidstroepen in Guatemala hebben maandag zeker zeven mensen het leven verloren. De beruchte instelling werd tien jaar lang vrijwel gerund door de gedetineerden. Gevangenen leefden in weelde en leidden criminele netwerken vanuit de gevangenis.

Veiligheidstroepen bewapend met automatische wapens drongen kort na het ochtendgloren het complex binnen. De autoriteiten zetten drieduizend agenten en militairen in. De circa 1600 inwoners van de gevangenis Pavon zijn overgebracht naar een ander detentiecentrum.

"Het was een oord waar georganiseerde misdaad, drugshandel, ontvoering, afpersing en allerlei illegale activiteiten werden gecontroleerd", zei minister van Binnenlandse Zaken Carlos Vielmann.

Restaurants

Op het terrein van de gevangenis waren complete restaurants, kerken en drugslaboratoria gebouwd. Bij de inname van de gevangenis zijn grote hoeveelheden aceton, dat gebruikt wordt voor het produceren van cocaïne, in beslag genomen.

Corrupte bewakers waren alleen rond het gevangenisterrein te vinden. Drank en luxe-artikelen werden zonder problemen naar binnen gesmokkeld. "De mensen die hier leefden hadden het beter dan wij allemaal", aldus een soldaat die aan de bestorming meedeed.

De orde in de gevangenis werd bewaakt door een groep die werd gevormd door de meest geharde misdadigers. Hun leider, een veroordeelde moordenaar die maandelijks 25.000 dollar opstreek, kwam om bij de bestorming.