ARNHEM - Het Openbaar Ministerie is een rechtszaak begonnen tegen een 24-jarige man uit Warffum wegens dienstweigering. Jacob L. , die gelegerd was in Steenwijk, weigerde begin dit jaar naar Afghanistan te gaan om deel te nemen aan de militaire missie in de provincie Uruzgan.

Dat bleek maandag voor de rechtbank in Arnhem, waar de militaire kamer een aanvang maakte met de zaak tegen L. Het is de tweede zaak die het OM wegens dienstweigering is begonnen. Op dat vergrijp staat maximaal twee jaar celstraf.

Het OM had al vervolging ingesteld tegen de 20-jarige Jethro W. uit Rheden. Zijn zaak kwam maandag in een pro-formazitting kort aan de orde. Beide mannen, die inmiddels zijn ontslagen door het ministerie van Defensie, worden onderworpen aan een psychiatrisch onderzoek.

Toerekeningsvatbaar

A. Crouwel, advocaat van L., stemde er mee in dat de psychiatrische dienst van de krijgsmacht onderzoekt of L. toerekeningsvatbaar was ten tijde van het nemen van zijn beslissing om dienst te weigeren. Hein Dudink, advocaat van W., had eerder een onafhankelijk psychiatrisch onderzoek bedongen. De zaak tegen W. wordt eind oktober inhoudelijk behandeld.

Dudink stelde tijdens de vorige zitting begin juli dat Defensie tekort is geschoten in de nazorg van zijn cliënt. W. was eerder op missie geweest in Afghanistan en kreeg na terugkeer in Nederland last van psychische problemen. Die werden volgens zijn advocaat echter niet onderkend. W. was net als de vorige keer niet op de zitting aanwezig, tot groot ongenoegen van de rechtbank.

Familie

L. verscheen daarentegen wel. Hij weigerde af te reizen naar Afghanistan, omdat hij onder enorme druk stond van zijn familie, zo betoogde Crouwel. Daarnaast zou de man grote moeite hebben met het nemen van moeilijke beslissingen en is hij sterk beïnvloedbaar.

Zijn vader heeft L. gedreigd "zijn kop in te slaan" als hij deel zou nemen aan de missie in Afghanistan. L. was bang dat hij tijdens de missie door de stress zijn collega-militairen in gevaar zou brengen.

Consequenties

Ook was de Groninger volgens Crouwel niet voldoende op de hoogte van de strafrechtelijke consequenties van zijn beslissing. Zij stelde dat L. had gedacht er alleen met ontslag van af te komen. Officier van justitie J. Stikkelman bestreed dit en gaf aan dat L. hierover wel degelijk op de hoogte was gesteld. De rechtbank zet de zaak voort op 18 december.