DEN HAAG - De 37-jarige Olaf Stuger is de lijsttrekker van de LPF bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De partij heeft dat maandag bekendgemaakt. Ze zal aan de verkiezingen deelnemen onder de naam Lijst Vijf Fortuyn en mikt volgens partijvoorzitter Bert Snel op tien zetels.

Nummer twee op de lijst is fractieleider Mat Herben ("Running Mat", grapte hij maandag zelf). De rest van de lijst wordt later bekendgemaakt.

Stuger zat ook al in de Tweede Kamer tijdens het kabinet-Balkenende 1. Hij ziet zichzelf als degene die de ideeën van Pim Fortuyn "in de volle breedte" kan vertegenwoordigen. De Lijst Vijf Fortuyn zal de verkiezingen ingaan met een vijfpuntenplan. Onderdeel hiervan is een streng migratiebeleid.

Stuger wil Nederland zo veel mogelijk sluiten voor asielzoekers en gezinshereniging, voor zover de Europese verdragen waaraan Nederland is gebonden, daar de ruimte voor bieden. Een ander speerpunt van de lijsttrekker is dat de burgers meer bij de besluitvorming in politiek Den Haag worden betrokken.

Spotje

De partij presenteerde maandag ook haar campagnespotje. Dat begint met pistoolschoten en de stem van de in mei 2002 vermoorde Pim Fortuyn. Overigens heeft de Lijst Vijf Fortuyn over haar nieuwe naam nog een conflict met Marten Fortuyn, een broer van Pim. Die is naar de Raad van State gestapt omdat hij het recht claimt op de naam Fortuyn. Uitspraak hierover volgt volgens partijvoorzitter Snel over veertien dagen.

Marten Fortuyn noemde maandag in RTL-Nieuws het reclamespotje "schandalig en smakeloos". Het is een "godvergeten schande", aldyus Fortuyn die vindt dat dit zijn broer "postuum beledigt".