NOORDWIJKERHOUT/ZWOLLE - Gerrit Zalm is opnieuw lijsttrekker voor de VVD. De kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in januari is zaterdag vrijwel onveranderd vastgesteld. De VVD heeft zich op dat congres nog niet uitgesproken voor een gekozen burgemeester.

Het voorstel voor een gekozen burgemeester kwam van het partijbestuur. Wel werd besloten dat de discussie hierover moet worden voortgezet.

Commissie

Een commissie onder leiding van burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam had het congres een uitgewerkt voorstel voorgelegd, waarin ook de bevoegdheden van enerzijds de burgemeester en anderzijds de gemeenteraad veranderen. Zo zou het voortaan aan de burgemeester zijn om wethouders te benoemen en te ontslaan.

Ruimte

VVD-leider Zalm toonde zich niet ontevreden. Dat de partij nog geen standpunt heeft ingenomen, geeft de liberalen volgens hem extra ruimte bij eventuele onderhandelingen over een nieuwe coalitie.

Balkenende

Opstelten hield de vergadering voor, dat premier Balkenende tegen hem gezegd heeft een voorstander van de gekozen burgemeester te zijn. Balkenende liet in Zwolle tijdens een bijeenkomst van zijn partij, het CDA, weten, dat in het regeerakkoord afspraken zijn gemaakt over een gekozen burgemeester. Als partijleider van het CDA heeft hij er niet voor gepleit.

Opstelten wees in Noordwijkerhout op de door het CDA geformeerde commissie-Deetman, die volgens de Rotterdamse burgemeester moet adviseren onder welke voorwaarden een gekozen burgemeester mogelijk is.

Remkes is voor

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken hield tijdens het VVD-congres een pleidooi voor de gekozen burgemeester. De kiezers hebben op 15 mei duidelijk uitgesproken dat ze af willen van 'besloten instituties'. De benoeming zoals die nu plaatsvindt, komt volgens Remkes dicht bij die van een door de gemeenteraad benoemde burgemeester. Het ene achterkamertje wordt verruild voor het andere, zei hij.

Kandidatenlijst

De kandidatenlijst voor de verkiezingen op 22 januari is nagenoeg hetzelfde gebleven. Zalm op één, minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes op twee en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen is nummer drie.

Hoogste nieuwkomer van buiten het Binnenhof is Laetitia Griffith op de twaalfde plaats. Zij is nu nog beleidsmedewerker op het ministerie van Justitie. Ayaan Hirsi Ali staat op plaats zestien en is daarmee zeker van een plek in de Tweede Kamer. Hirsi Ali is de meest besproken VVD-kandidaat, omdat zij onlangs overstapte van de aan de PvdA gelieerde Wiardi Beckman Stichting. De VVD staat volgens de laatste peilingen op 25 zetels.

Promotie voor Örgü

Tweede-Kamerlid Fadime Örgü, die als 37e op de conceptlijst stond, steeg tien plaatsen naar nummer 27. Dit ging ten koste van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, die vier plaatsen lager uitkwam. Arno Visser, die een belangrijke rol had bij het schrijven van het verkiezingsprogramma, ging van 31 naar 33.