AMSTERDAM - Prinses Máxima is in verwachting. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten. "De geboorte van het derde kind van de Prins van Oranje en prinses Máxima is voorzien voor de tweede helft van april 2007", aldus de dienst. Het paar zegt "dankbaar en blij" te zijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De nieuwe baby is vierde in de lijn van troonopvolging, na prins Willem-Alexander, erfprinses Amalia en haar zusje Alexia.

De behandelend arts heeft de prinses geadviseerd het de eerstkomende weken wat rustiger aan te doen. Volgens de RVD zal dat geen gevolgen hebben voor haar openbare programma. Zo is ze donderdag volgens afspraak in het Tropenmuseum in Amsterdam en gaat ze in oktober met haar man naar Australië en Nieuw-Zeeland. Dat is een intensieve reis van twee weken, met ook zeer veel binnenlandse vluchten.

Huwelijksreis

Het paar bezoekt Australië, omdat Nederland vierhonderd jaar betrekkingen met dit land onderhoudt. Ze pakken Nieuw-Zeeland mee. Aan dat land hebben ze ongetwijfeld goede herinneringen, want ze brachten er een deel van hun huwelijksreis door.

Voor april 2007, de maand van de verwachte geboorte, waren er ook interessante reisplannen. De koningin zou met Willem-Alexander en Máxima India bezoeken en het prinselijk paar zou daarna doorreizen naar Bhutan. Al deze, niet eerder openbaar gemaakte plannen zijn niet afgelast, maar wel uitgesteld. De koningin gaat in deze periode niet alleen naar India.

Bezoek

Ze bracht daar al eens een staatsbezoek, nu komt er op een nog onbekend, nieuw tijdstip een officieel bezoek aan de steeds belangrijker wordende natie.

Willem-Alexander en Máxima traden op 2 februari 2002 in het huwelijk in een uitbundig meefeestend Amsterdam. Hun eerste kind Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria werd op 7 december 2003 geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. Haar zus Alexia Juliana Marcela Laurentien volgde op 26 juni 2005. Zij werd in hetzelfde hospitaal geboren.

Afgevallen

Hun broer of zus wordt in de lijn van troonopvolging nog gevolgd door prins Constantijn, zijn kinderen gravin Eloise, graaf Claus-Casimir, gravin Leonore, Beatrix' zuster prinses Margriet, prins Maurits en prins Bernhard. De prinsen Friso, Pieter-Christiaan en Floris zijn door hun huwelijken afgevallen.

Het eerste openbare optreden van Máxima is dus donderdag. Ze is dan ook helemaal in kindersferen, want ze bezoekt dan de tentoonstelling 'Ster in de Stad' in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Tijdens een zogenaamde Bombaytour duiken kinderen anderhalf uur in het contrastrijke leven van de Indiase metropool.

Bombay

Een stad met circa zeventien miljoen inwoners, waar Bollywoodsterren in mooie appartementen naast vuilnisrapers in sloppen wonen. De kinderen maken op actieve wijze kennis met uiteenlopende aspecten van het leven in Bombay.