BRUSSEL/ANTWERPEN - De militante Arabisch-Europese Liga (AEL) in Antwerpen zal maandag bij justitie een klacht indienen tegen Belgisch premier Verhofstadt en minister Duquesne van Binnenlandse Zaken. De organisatie beticht beide politici van smaad, omdat zij de AEL hebben omschreven als een 'criminele organisatie'.

AEL-leider Abou Jahjah werd donderdagavond in Antwerpen aangehouden, op verdenking jongeren te hebben aangezet tot rellen, na de moord op een Belg van Marokkaanse origine, eerder in de week.

Kort voor die aanhouding noemde Verhofstadt in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers de AEL een 'criminele organisatie' en zei een verbod te overwegen. Duquesne stelde de wet daar zonodig voor te zullen aanpassen.

Tweede man van de AEL Azzuz zegt dat Abou Jahjah echter geen lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste wordt gelegd. Hij is vooralsnog beschuldigd van mishandeling van een agent, het belemmeren van het verkeer en 'weerspannigheid in bende'.

Volgens Abou Jahjah's advocaat mr. Sachem zijn dat nauwelijks gronden om zijn cliënt langer vast te houden dan komende dinsdag, wanneer justitie moet oordelen over verdere aanhouding. Azzuz stelt dat "hoe langer men Abou Jahjah vasthoudt, hoe moeilijker het wordt om onze mensen in bedwang te houden".

Kritiek op de aanhouding

Inmiddels leeft ook in bredere kring kritiek op de aanhouding van Abou Jahjah, onder meer binnen de Vlaamse groene regeringspartij Agalev. Hun Kamerlid Talhaoui vraagt zich af of alle procedures wel zuiver zijn verlopen, doordat Verhofstadt de aanhouding van Abou Jahjah donderdagmiddag in de Kamer al 'min of meer' aankondigde. Ook denkt zij dat de aantijgingen niet zwaar genoeg zijn om de AEL-voorman aan te houden.

Molotovcocktail

Vrijdag bleef het in Antwerpen wel rustig, na de begrafenis van de vermoorde islamleraar. Wel gooiden onbekenden een molotovcocktail tegen de gevel van een Antwerpse synagoge. Daarbij vielen geen gewonden. De schade bleek ook gering, aangezien de brandweer snel ter plaatse was. Van de daders ontbreekt elk spoor.