ISLAMABAD - Een groot deel van Pakistan is zondag getroffen door een stroomstoring. Ook de inwoners van de hoofdstad Islamabad en de stad Lahore kwamen zonder stroom te zitten.

Volgens de Pakistaanse media had ongeveer 75 procent van de Pakistaanse bevolking een deel van zondag geen elektriciteit. Het is de meest ernstige in de geschiedenis van Pakistan.

De autoriteiten hebben sabotage aan het elektriciteitsnet uitgesloten en dichtten de storing toe aan een technisch mankement. Het zou gaan om een probleem in een generator bij de Tarbela-dam. In miljoenenstad Islamabad werd de stroomvoorziening na ruim twee uur weer gedeeltelijk hersteld.

Geruchten

De stroomuitval leidde tot een stroom aan geruchten over een couppoging tegen president Pervez Musharraf. Nieuwsredacties werden bedolven onder telefoontjes en sms-berichten met vragen over de rondzingende berichten.

Journalisten zagen echter niets bijzonders in de straten van Islamabad en de nabijgelegen garnizoensstad Rawalpindi. Minister van Informatie Mohammad Ali Durrani verklaarde de geruchten over een staatsgreep uit het feit dat televisiezenders urenlang op zwart gingen, terwijl telefoonlijnen wel werkten. Moslimmilitanten hebben meerdere keren vergeefs geprobeerd Musharraf, die zich op dit moment in de Verenigde Staten bevindt, te doden.