LATHEN - De tien mensen die vrijdag zwaargewond zijn geraakt bij het ongeval met de magneetzweeftrein in het noorden van Duitsland verkeren inmiddels niet meer in levensgevaar. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag laten weten. Deskundigen hebben het onderzoek naar de oorzaak van de ramp zaterdag voortgezet.

Het Duits Openbaar Ministerie gaat er vooralsnog van uit dat het ongeluk in Lathen het gevolg was van een menselijke fout. "Ons onderzoek richt zich op de medewerkers van de verkeersleiding, maar een concrete beschuldigde is er echter nog niet", verklaarde aanklager Alexander Retemeyer zaterdag volgens de zender NDR.

De verkeersleiding heeft het traject vrijgegeven terwijl er zich nog een onderhoudstrein op de baan bevond. Normaal gesproken krijgt de magneetzweeftrein pas het groene licht voor vertrek wanneer de onderhoudstrein op het station staat. De techniek van de Transrapid heeft ogenschijnlijk niets te maken gehad met het ongeluk, aldus de aanklager.

De zweeftrein botste vrijdag tijdens een testrit met 170 kilometer per uur op een onderhoudsrijtuig, dat bladeren van de rails verwijderde. Het ongeval gebeurde niet ver van de Nederlandse grens, in de buurt van het Groningse Ter Apel. In totaal vonden 23 mensen de dood.