DEN HAAG - Het asbestschip Otapan is terug op weg naar Nederland. Het vaartuig is zaterdag vertrokken vanuit het Middellandse Zeegebied. Dat heeft het ministerie van VROM bevestigd. Het schip keert terug vanwege de veiligheid en risico's voor het milieu.

Volgens een woordvoerster is het nog niet bekend of de asbest in Nederland uit het schip wordt verwijderd. De Otapan bevindt zich nu in de buurt van Griekenland. Over een maand wordt het weer op de Middellandse Zee slechter en dat brengt risico's met zich mee.

Wie het schoonmaken van het schip gaat betalen, is nog niet bekend. De zegsvrouw wil alleen kwijt dat het schip een Turkse eigenaar heeft. Maandag volgen hierover nadere mededelingen.

Greenpeace

Eerder op zaterdag meldde milieuorganisatie Greenpeace al dat het schip naar Nederland zou vertrekken. Het Global Platform on Shipbreaking, een organisatie waar ook Greenpeace lid van is, had dat uit betrouwbare bronnen in de scheepvaartwereld vernomen.

Het schip lag sinds 1999 aan de ketting in de Amsterdamse haven en vertrok eind juli met 54 ton asbest naar Turkije om daar gesloopt te worden. Volgens de papieren zou er circa duizend kilo asbest aan boord zijn. Het schip mocht daarom de Turkse wateren niet in. Ook het Griekse eiland Lesbos en Malta weigerden het schip.