NAQURA - Het Libanese leger heeft zaterdag voor het eerst posities ingenomen bij de grens met Israël. Dit gebeurde na de terugtrekking van Israëlische troepen uit het gebied.

Het gaat om een legereenheid van ongeveer 200 militairen op twee posten bij de plaatsen Naqura en Labbuneh, in de buurt van de Middellandse Zeekust. Het Libanese leger werd begeleid door Ghanese militairen die deeluitmaken van de VN-vredesmacht Unifil in Libanon.

Joodse Nieuwjaar

Volgens Unifil-commandant Alain Pelligrini heeft het Israëlische leger zich inmiddels uit een groot deel van het grensgebied teruggetrokken, hoewel Jeruzalem eerder deze week heeft gezegd de totale terugtrekking uit te stellen tot na het einde van de feestelijkheden rond het Joodse Nieuwjaar op zondag.

Israël viel begin juli Libanon binnen na de gijzeling van Israëlische militairen door de militante Hezbollah-beweging. Op een vernietigend offensief volgde ruim een maand later een staakt-het-vuren nadat de VN-Veiligheidsraad een resolutie hiertoe had aangenomen.