NAIROBI/MOMBASA - De Keniaanse autoriteiten hebben nog geen bewijzen gevonden die al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, verbinden aan de aanslagen van donderdag in Mombasa. Dat maakte de minister van Binnenlandse Veiligheid Julius Sunkuli zaterdag bekend.

De Amerikaanse vrouw en haar Spaanse echtgenoot die na de aanslagen van donderdag werden gearresteerd zijn zaterdag op vrije voeten gesteld. De twee zijn twee dagen lang verhoord door de autoriteiten over hun mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. De twee verklaarden na hun vrijlating het goed te maken, zo tekende het Franse persbureau AFP op uit hun mond.

De Keniase politie heeft naast de Amerikaanse en de Spanjaard zes Pakistanen, drie Somaliërs en een Keniaan aangehouden. De autoriteiten verklaarden zaterdag dat er nog geen aanwijzingen zijn gevonden dat de verdachten iets met al-Qaeda van doen zouden hebben.

De minister verklaarde de betrokkenheid van het terreurnetwerk bij de aanslagen echter niet uit te sluiten. Volgens de Verenigde Staten zou de Somalische radicale groepering al-Ittihad al-Islamiya, die aan al-Qaeda is gelieerd, verantwoordelijk zijn.

Er ontstond weer verwarring over de vraag wanneer de Somaliërs en Pakistanen precies zouden zijn gearresteerd. Eerder op de ochtend verklaarde een woordvoerder van de politie dat ze maandag al gepakt waren. Sunkuli hield het echter weer op donderdag direct na de aanslagen.