CHICAGO - De omstreden Amerikaanse zwarte leider Louis Farrakhan is wegens ziekte afgetreden als hoofd van de radicale beweging Nation of Islam. Dat heeft hij geschreven in een brief aan de leden van zijn organisatie, die zegt op te komen voor de rechten van zwarte moslims in de Verenigde Staten.

De brief, gedateerd op 11 september 2006, is gepubliceerd in de uitgave van de krant Final Call van deze week. Dat blad is opgericht door Farrakhan zelf. De 73-jarige leider zegt in de brief dat hij wel beschikbaar blijft voor vragen, maar dat hij het dagelijks bestuur van Nation of Islam aan anderen overlaat.

Farrakhan vergelijkt zijn ziekte met die van de Cubaanse leider Fidel Castro, die wegens een operatie de macht heeft overgedragen aan zijn broer Raul. Net als Cuba zal Nation of Islam niet uiteenvallen zonder leider, verzekert Farrakhan zijn volgelingen.

Controversieel

Farrakhan is al jaren een van de invloedrijkste zwarte leiders in de VS. Zijn opvattingen zijn echter controversieel. Hij houdt er ronduit antisemitische, seksistische en homofobe denkbeelden op na.

Na de orkaan Katrina vorig jaar betichtte hij de regering ervan dat die met opzet de dijken rond New Orleans zou hebben doorgestoken om de zwarte bevoking van de stad uit te roeien.