AMSTERDAM/ROTTERDAM - De politie van Amsterdam heeft vrijdagavond bij een actie preventief fouilleren enkele tientallen messen in beslag genomen. Ondertussen heeft burgemeester Opstelten besloten dat de fouilleeracties in de Rotterdamse Tarwewijk in ieder geval tot 1 maart 2003 gehouden zullen worden.

Veiligheidsrisicogebied

De Tarwewijk blijft tot 1 maart een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat er drie maanden langer preventief fouilleeracties in het gebied rond de beruchte Millinxbuurt kunnen worden gehouden.

De Tarwewijk was het tweede gebied in Rotterdam dat werd aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De eerste was rond de Nieuwe Binnenweg op de noordelijke Maasoever. Die aanwijzing verlengde Opstelten niet.

Voor het gebied rond de Milinxbuurt doet hij dat nu wel, omdat uit informatie van de korpschef van politie is gebleken dat de maatregelen tot nu toe onvoldoende effect hebben gesorteerd, zo staat in gemeentelijke stukken. Tot nu toe werden in het gebied negen vuurwapens en tientallen messen en andere wapens in beslag genomen.

Opstelten en de politie verwachten het wapenbezit in het gebied over drie maanden naar een aanvaardbaar niveau te hebben teruggedrongen, zo blijkt uit het voorstel aan de gemeenteraad.

Volgens een woordvoerder van de politie worden de acties gewaardeerd door de mensen in het gebied omdat die toch de indruk hebben dat de veiligheid groter wordt. "En ieder wapen wat je van straat haalt, is er weer een minder."

Rotterdam gaf de aftrap voor het preventief fouilleren. In 1999 hielden politie, justitie en gemeente de eerste actie in de Millinxbuurt waarbij iedereen op straat werd onderzocht. De rechter floot de gemeente terug, maar door de actie werd de Gemeentewet gewijzigd waarna het vanaf 1 september van dit jaar ook wettelijk mogelijk werd. Rotterdam begon meteen met het gebied rond de Nieuwe Binnenweg.

Amsterdam

Inmiddels zijn diverse andere gemeenten ook begonnen. Zo voerde de Amsterdamse politie een actie uit in de binnenstad en in Zuidoost. Het was de eerste keer dat de Amsterdamse politie van de maatregel gebruik maakte.

De actie duurde van 18.00 uur tot ongeveer 00.30 uur, liet een woordvoerster van de politie zaterdagochtend weten. In Amsterdam-Zuidoost controleerde de politie 133 mensen en 125 voertuigen met daarin nog eens 242 personen. In totaal werden daar vier messen inbeslag genomen. Agenten verrichtten zeven aanhoudingen wegens drugsbezit. Een auto zat helemaal vol vuurwerk.

In de binnenstad werden 954 mensen gecontroleerd, vijftien van hen zijn aangehouden. De politie trof 39 messen aan en negen andere 'wapens', waaronder zeven schroevendraaiers.

De gemeenteraad van Amsterdam stemde vorige week in met de maatregel om preventief te gaan fouilleren. Hierdoor kan de politie in het centrum van Amsterdam en in delen van Amsterdam-Zuidoost mensen tegen wie geen gerichte verdenking bestaat, op wapens controleren. De maatregel ging maandag in. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie bepalen waar en wanneer de acties worden gehouden. In de aangewezen gebieden vinden de meeste incidenten met wapens plaats.

Rustig

Het publiek reageerde volgens de politiewoordvoerster rustig op de acties. Er bestond begrip voor het optreden van de politie. Die deelde folders uit waarin de acties werden uitgelegd.

Burgemeester J. Cohen van Amsterdam wilde vrijdagavond nog niet inhoudelijk reageren. Daarvoor is het nog te vroeg, vond hij. Begin volgende week stuurt hij een brief met de resultaten naar de gemeenteraad, aldus een woordvoerster van de gemeente. Politie en gemeente hebben de indruk dat de actie naar tevredenheid is verlopen.