ROTTERDAM - De politie heeft zaterdag 9 september een 32-jarige Rotterdammer aangehouden die dreigde een aanslag te plegen op het Binnenhof in Den Haag. De aanslag moest maandag 11 september gebeuren. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

De Rotterdammer deed in augustus via het internet een oproep joden en Amerikanen te doden en kondigde de aanslag aan. Hij zocht op het net naar mensen die hem daarbij konden helpen. Via het internet bleek hij ook op zoek naar wapens, aldus het OM.

Strafbaar

Politie en justitie wilden geen enkel risico lopen en beslisten hem aan te houden. Bovendien zijn dergelijke uitingen op internet strafbaar, legde de woordvoerster uit. Justitie verdenkt de man van een (mislukte) uitlokking tot moord en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk. "Hij maakt een enigszins verwarde indruk en zal nader psychisch worden onderzocht", meldde ze.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de gevangenhouding voor dertig dagen van de man bevolen. Het OM kwam de verdachte op het spoor na een tip. Van wie de tip kwam, wil de voorlichtster niet zeggen. Ook laat ze niks los over zijn achtergrond en motief.