DEN HAAG - De oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Pieter Winsemius volgen de donderdag afgetreden ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) op. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende vrijdag gezegd. CDA'er Hirsch Ballin gaat naar Justitie, VVD'er Winsemius naar VROM.

Hirsch Ballin (55) was eerder minister van Justitie, tussen 1989 en 1994 in het kabinet-Lubbers III. Winsemius (64) was minister van VROM tussen 1982 en 1986 in het kabinet-Lubbers I.

Balkenende zei "erg blij" te zijn met de twee nieuwe bewindslieden met hun "grote ervaring". De premier is verheugd dat de twee "voluit kiezen voor de publieke zaak en niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid". Hirsch Ballin en Winsemius weten volgens hem "hoe de politiek werkt en wat snel werken is".

Hirsch Ballin wordt vrijdag nog beëdigd. Vanwege een verblijf in het buitenland gebeurt dat bij Winsemius volgende week.

Speculeren

Hirsch Ballin is nu lid van de Raad van State, Winsemius van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Bij het aantreden van het volgende kabinet kunnen ze deze functies weer opnemen, aldus Balkenende. Hij wilde niet speculeren op een eventueel voortgezet ministerschap van beiden in de volgende kabinetsperiode.

Donner en Dekker traden donderdagmiddag af na de publicatie van het rapport over de brand in het cellencomplex bij Schiphol, vorig jaar oktober. Bij die brand kwamen elf mensen om het leven. In het rapport wordt een hard oordeel geveld over ambtelijke diensten waarvoor Donner en Dekker verantwoordelijk waren.

Waardering

Het kabinet heeft vrijdag in de lunchpauze afscheid genomen van Donner en Dekker. Balkenende zei tijdens zijn persconferentie grote waardering te hebben voor de twee vertrokken "vrienden in het team". Hij noemde hun vertrek "onvermijdelijk" gezien de harde conclusies van de Onderzoeksraad. Maar hij betitelde het ook als "een voorbeeld van eerlijkheid en politieke geloofwaardigheid".

Balkenende onderstreepte dat het de keuze van Donner en Dekker zelf was om af te treden, maar dat hij het "hartgrondig" eens was met die keuze.