LATHEN - Een ongeluk met de Duitse magneetzweeftrein Transrapid heeft vrijdag niet ver over de grens bij het Groningse Ter Apel 25 mensen het leven gekost. Wat een gezellig uitje had moeten worden voor medewerkers van het Duitse energiebedrijf RWE en een routinerit voor medewerkers van het testtraject, liep uit op een groot drama, toen de zweeftrein met een snelheid van 200 kilometer per uur op een onderhoudsrijtuig reed.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het ongeluk met de trein, die eigenaar Siemens tot nu toe aanprees als "het veiligste transportsysteem op aarde", gebeurde vlak voor 10.00 uur op het 32 kilometer lange testtraject bij het dorp Lathen. Door de botsing werd de wagon honderden meters meegesleurd en het voorste deel van de trein volledig vernield. Een brandweerwoordvoerder sprak van een "afschrikwekkend toneel".

Onder de betonnen baan, dat in de vorm van een 8 door het boerenland van Nedersaksen loopt, lag puin verspreid. Daaronder waren delen van het dak, maar ook treinstoelen, kleding en tassen.

Slechte bereikbaarheid

Mede doordat het betonnen traject van de trein vier tot vijf meter boven de grond is gebouwd, konden hulpverleners het grotendeels verwoeste wrak maar moeilijk bereiken. De 150 reddingswerkers deden hun werk met behulp van twee hoogwerkers en zochten met speurhonden naar lichamen, waarvan het eerste pas na uren werd geborgen. Helikopters brachten tien zwaargewonden naar ziekenhuizen in de regio.

Hoe het ongeluk, het ernstigste treinongeluk in Duitsland sinds 1998, heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk, maar betrokkenen spraken al snel van een menselijke fout. Het onderhoudsrijtuig reinigt het traject eenmaal per dag van takken en andere voorwerpen. Pas daarna had de Transrapid mogen vertrekken.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Verkeer, Wolfgang Tiefensee, onderbraken vrijdag al hun activiteiten om naar de rampplek in de regio Emsland te reizen. Tiefensee moest daarvoor een bezoek aan China afbreken. President Horst Köhler sprak zijn meeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers. De magneetlijn is al sinds 1985 bij wijze van proef in gebruik.

Het voertuig zweeft tien millimeter boven een baan door middel van een magneetveld, zonder eigen motor. De zweeftrein is een initiatief van Transrapid, een joint venture van Siemens en ThyssenKrupp. Transrapid werkt al sinds de jaren zeventig aan de ontwikkeling van de magneetzweefbaan en heeft sinds halverwege de jaren negentig een trein die volgens de onderneming geheel geschikt is om commercieel ingezet te worden.

China

De enige trein van dit type dat daadwerkelijk in gebruik is, rijdt in China van de luchthaven van Shanghai naar het stadscentrum. Tiefensee wilde niets zeggen over de mogelijke gevolgen van de ramp voor de bouw van een Transrapid-project in München.

De magneetlijn was lange tijd ook in Nederland in beeld. De noordelijke provincies wilden het hightechsysteem graag gebruiken voor een snelle treinverbinding met de Randstad. Na een toezegging door de toenmalige premier Kok leek het erop dat de bouw in 2010 zou beginnen. Na ervaringen met de Betuwelijn was er echter geen meerderheid meer te vinden in de Tweede Kamer voor dit project. In juni liet het kabinet weten geen zweeftrein te willen.

"Wij gaan nu in het noorden voor de hogesnelheidslijn", liet een woordvoerder van de Groningse commissaris van de koningin Hans Alders in een reactie weten. Daardoor kunnen reizigers vanuit Groningen, via Drachten, Heerenveen en de polders dan in ruim een uur op Schiphol zijn.

Initiatiefnemers proberen de Nederlandse autoriteiten ook zover te krijgen dat ze investeren in een magneetlijn in de Randstad. Deze RandstadRapid zou een hoogfrequente en snelle verbinding moeten worden en is gebaseerd op het idee van een 'Rondje Randstad' tussen de grote steden van de Randstad.