ROME - De Italiaanse regering heeft vrijdag in zes noordelijke regio's de noodtoestand uitgeroepen. Het gaat om de regio's die het ergst zijn getroffen door de stortregens sinds afgelopen weekend.

De noodtoestand is van kracht in Genua, Turijn, Milaan, Venetië, Triëst en Bologna. Door de maatregel kan in die streken de hulpverlening worden versneld en financiële noodhulp beschikbaar worden gesteld.

60.000 mensen zonder water

Vooral in Genua is de situatie nog kritiek. De gemeente heeft het leger gevraagd de circa 60.000 mensen te hulp te komen die zonder water zitten als gevolg van een breuk in de waterleiding. Die is veroorzaakt door een modderlawine.

350 miljoen schade aan landbouw

In de ergst getroffen gebieden dreigen nog steeds overstromingen. Het waterpeil in de rivieren en meren stijgt nog steeds. De schade aan de landbouw beloopt volgens schattingen in de zes regio's samen nu al 350 miljoen euro. Ongeveer 10.000 mensen zijn geëvacueerd. Een 41-jarige man die woensdag in een buitenwijk van Milaan in de rivier de Lambro viel, wordt nog vermist.