ATAMBUA - Honderden Indonesiërs zijn vrijdag woedend de straat opgegaan na de executie donderdagavond laat van drie christenen die waren veroordeeld voor het aanzetten tot geweld tegen moslims. De betogers trokken plunderend en brandstichtend door de plaats Atambua, in de overwegend christelijke provincie Oost Nusa Tenggara.

Bij het kantoor van het Openbaar Ministerie gooiden de demonstranten ruiten in en vernielden zij het meubilair. Daarna trokken ze naar de woning van de lokale hoofdaanklager en staken die in brand. Religieuze leiders proberen de menigte te kalmeren, meldde de plaatselijke politie.

In de regio Poso op Sulawesi, waar de drie christenen werden terechtgesteld, zijn ook ongeregeldheden uitgebroken. Honderden woedende betogers bekogelden de ordetroepen met stenen. Volgens de politie zijn tot dusver drie mensen gewond geraakt. In de regio zijn 4000 politieagenten en militairen ingezet om de orde te herstellen.

De drie geëxecuteerden waren veroordeeld omdat zij een menigte christenen hadden aangevoerd die tijdens godsdienstrellen in 2000 in Poso meer dan tweehonderd moslims om het leven bracht. Internationale mensenrechtenorganisaties en het Vaticaan hebben de executies veroordeeld.