LONDEN - Een Britse taxichauffeur heeft met twee Chinezen een taxirit van dertien weken van Peking naar Londen gemaakt. Vrijdag zette hij zijn passagiers na 16.000 kilometer af op Trafalgar Square, meldde de krant The Times. De drie reden in die tijd acht uur per dag.

De rekening van bijna 40.000 euro voor de rit door elf landen - waaronder Rusland, Finland, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk - wordt betaald door een televisiezender, die de reis heeft gefilmd.

Het initiatief voor de reis was genomen door de Chinese regering met als oogmerk de Chinezen aan te moedigen Engels te leren spreken. Behalve chaufferen had Tony Arnold het geven van Engelse les als taak.

De Chinese passagiers vertelden dat zij van hun 'cabby' heel wat hebben opgestoken. "Mijn Engels is nu veel beter", zei -jarige Yuchan Wang. Dank zij 'Taxi Tony' kent zij nu tal van Engelse uitdrukkingen. "You look like a million dollars, doll" is er een van, zo demonstreerde zij. Ook Liang Yuchun (27) is tevreden.

Ook de taxichauffeur heeft een fijne tijd gehad, vertelde hij aan The Times. "Het was een verbazingwekkende reis. Overal waar wij kwamen, stonden de mensen met open mond te kijken. Ze zullen wel gedacht hebben: wat doet een Londense taxi nou in Mongolië?" Alleen Tony's schoonmoeder is misschien niet zo blij als zij The Times leest. Liang Yuchun vertelde dat zij nu ook in het Engels kan zeggen: "Mijn schoonmoeder ziet eruit als dat schaap."