DEN HAAG - Op de vliegbasis Volkel is donderdagmiddag een F-16 gevechtsvliegtuig na een doorstart neergestort. De twee vliegers konden tijdig gebruikmaken van hun schietstoel en bleven ongedeerd. De luchtmacht heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar de toedracht.


Foto: Peter de Vos l Twee vliegers konden tijdig gebruikmaken van hun schietstoel

De F-16 is op circa honderd meter van de verkeerstoren terechtgekomen, aldus een woordvoerder van de luchtmacht. Het toestel ligt niet op de start- en landingsbaan. Dat betekent dat er weer gevlogen kan worden zodra het onderzoek ter plaatse is afgerond, zij het met een aangepast programma. Mogelijk is dat al donderdag of anders vrijdag het geval, aldus de woordvoerder.

Afghanistan

Het is de derde keer in korte tijd dat een Nederlandse F-16 is neergestort. Eind augustus verloor de piloot van een F-16 in het zuiden van Afghanistan het leven toen zijn toestel door nog onbekende oorzaak verongelukte in het hooggebergte. In juli stortte een F-16 neer in de Waddenzee bij Vlieland. De piloot werd later door een helikopter uit zee opgepikt.

Bij de luchtmacht bestaat het vermoeden dat de oorzaak van het neerstorten van het toestel in de Waddenzee te maken heeft met een technisch mankement aan de motor. Over de oorzaak van het verongelukken van de andere twee toestellen tast de luchtmacht nog in het duister, aldus een woordvoerder.

Gevolgen

Het verlies van de drie toestellen in zo'n korte tijd heeft geen gevolgen voor de inzet van F-16's in Afghanistan ter ondersteuning van de Nederlandse en geallieerde troepen in het zuiden van het land.

Nederland had ooit 213 van deze gevechtsvliegtuigen. Daarvan zijn er, na het verlies van de drie verongelukte toestellen, nog 105 in gebruik. De andere toestellen zijn verkocht aan Chili en Jordanië, gebruikt als opleidingsmateriaal, ontmanteld of als museumstuk gebruikt.