HILVERSUM - Het aantal zwevende kiezers is de afgelopen weken opgelopen. Ongeveer de helft van de kiezers zegt nu nog niet te weten waarop hij gaat stemmen. Twee weken geleden was dat nog 39 procent. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde uitkomst van een peiling van het bureau Interview/NSS onder 470 mensen.

De uitkomst betekent dat nog 75 van de 150 zetels in de Tweede Kamer te winnen zijn in de ruim zeven weken voor de verkiezingen. De kiezers lijken ook minder goed te weten waar de partijen voor staan. Nog niet de helft van de mensen die hun voorkeur al hebben bepaald, zegt nu een duidelijk beeld te hebben van de standpunten van deze partij. Dat was twee weken terug nog 59 procent.

Verder blijkt uit het onderzoek van Interview/NSS dat ruim een op de drie (36 procent) denkt dat de Socialistische Partij de grote winnaar van de verkiezingen wordt. SP-leider Marijnissen doet het nog altijd beter dan PvdA-leider Bos, al wordt die al een stuk positiever beoordeeld dan twee weken geleden.

Halsema

GroenLinks-lijsttrekker Halsema is nog steeds vrij onbekend, maar loopt qua populariteit snel in op haar voorganger Rosenmöller. Verder vindt maar 29 procent van de ondervraagden het goed dat minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) vorige week het debat over de doodstraf weer opende. Vier op de tien Nederlanders verwacht verder dat de Verenigde Staten binnen een maand militair ingrijpen in Irak.